Personer bakom orden

Många saker och företeelser har namn efter personer. Här kommer några exempel:

Melitta Bendtz (1878-1950) var en hemmafru i Dresden, Tyskland som 1908 hade tröttnat på att få sump i kaffet. Hon tog en mässingsburk, slog några hål i botten på den och lade ett läskpapper i botten. Hon la kaffe i burken och slog på hett vatten. Och melitta-filtret var uppfunnet!

Anders Dahl (1751-1789) var en svensk botanist som skickade hem en blomma till sin mentor Carl von Linné. Blomman fick namnet dalia.

Robert Guppy (1836-1916) var en präst på Trinidad som skickade in en beskrivning till British Museum på en fiskart som varn okänd i västvärlden. Denna fisk, som sedan blev en populär akvariefisk, fick heta guppy.

Clarence "Leo" Fender (1909-1991) var en amerikansk gitarrmakare som utvecklade, den, av många ansedd, bästa rockgitarren på 50-talet. Den fick heta Fender Stratocaster.

William Horatio Mason, som var Thomas Edisons chefsingenjör, kom 1924 på att man kunde använda värdelöst flis från virkesfabriker och göra en användbar skiva av detta. Egentligen var det ett misslyckat försök att göra papper! Skivan fick heta masonite på engelska, på svenska masonit.

Det finns förstås mängder av sådana här ord, men detta får vara nog för den här gången.

Staffan Hammerman